Keukentafelgesprek met Stiefmoeders: Aangesproken of Aangevallen?

Agenda - 28 juni 2019 - 19.30 tot 22.00 uur. Deuren open vanaf 19.15 uur. - € 10,- p.p. Eerste keer? Kostenloos! - Te gast bij Yogajuf Janssen, van Millenstraat 2 te Venlo

Regelmatig vlieg ik voor onze stichting Trust in Unity naar Ghana. Het moment waarop ik uit het vliegtuig stap adem ik de warme lucht op, vermengd met de geuren van de stad en het vliegveld. Ik voel de warmte op mijn huid en als vanzelf verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Een diepe zucht, ik ben thuis. De dagen die volgen ervaar ik de armoede, maar ook de inventiviteit van de Ghanese bevolking. Ik zie dat ze van ogenschijnlijk niets "iets" maken. Dat ze op een bijzonder eigenzinnige manier hun weg vinden, hun kansen creëren en roeien met de riemen die ze hebben, die ze zelf gemáákt hebben. Ik zie de kinderen op straat en vraag me af of we deze kinderen kunnen helpen weer naar school te gaan. De bedelaars op straat krijgen een glimlach en ik voel ongemak als ik hen geen geld geef, omdat dat het bedelen nóg meer aanmoedigt. Ik voel een mengeling van schaamte en dankbaarheid als ik bedenk hoeveel speelgoed Fedde heeft. Of dat ik nu omringt door een Macbook, een iPhone en een iPad zit te werken in een veel te grote keuken, met allerlei vernuftige apparaten die ook terug te brengen zijn tot 1 lepel.

Waar kom je vandaan?

Een inwoner van Syrië of Eritrea daarentegen, loopt in Ghana rond, en zijn ogen puilen uit. Wat een rijkdom, geweldige wegen, wat een veiligheid op straat. Spelende en vrolijke kinderen, mensen die ongestoord kunnen gaan zitten bedelen, veilige huizen om in te wonen en meer dan genoeg eten op de markten. Het lijkt voor hem een paradijs aan vrijheid.

Als iemand mij aanspreekt en zegt: "Ik vind je slippers mooi, geef ze aan mij". Dan kan ik voelen, "oh Jee deze man loopt op blote voeten en ik heb wel 4 paar slippers..." Ik voel me betrapt of beschaamt. Maar de man uit Eritrea voelt, "oh Jee dit is het enige paar in onze hele familie, gekregen om deze reis te maken. Pak ze alsjeblieft niet van me af..."

Waar je vandaan komt, bepaald wat je ziet, hoe je iets ervaart. Terwijl we hetzelfde beeld voor ogen hebben, ontvangen we het anders.

Invullen en Aannames

Dit is in ons eigen leven niet anders. We komen allemaal ergens anders vandaan. En dat bepaald hoe we ons verhouden tot de ander. De man uit Eritrea zal misschien afgunst voelen, of een intens verlangen. Als hij iemand een sinaasappel ziet weggooien zal hij denken, "die had ik met heel mijn familie kunnen delen". Ik daarentegen zal denken, "misschien zat er een bruin plekje op, bah".

En in een samengesteld gezin komen we allemaal ergens anders vandaan. En anders dan in een kerngezin zijn dat plekken waar we al eens een ander gezin waren. We kampen met invullingen, aannames, "wat had zijn ex nu gedaan", "wat had haar moeder nu gedaan", "wat zullen ze wel niet denken".

Vanuit aannames en invullingen maken we beslissingen, niet gebaseerd op de waarheid, of op feiten, maar op wat we zelf denken te weten... En dat is zo gevaarlijk. Vanuit angst denken we het allemaal zeker te weten. Maar 9 van de 10 keer zitten we fout. En áls we het goed hebben is het de vraag of dat dit misschien zelfs veroorzaakt is door ons eigen doemdenken. Want geeft toe, die aannames zijn vaak niet rooskleurig...

Aangesproken of Aangevallen

Als ik de ander dan aanspreek, is dat dan een oprechte nette opmerking of zit er een aanval in verscholen? En als ik feedback ontvang, voel ik dat dan als een aanval? Wat maakt het verschil tussen beiden? Tijdens een keukentafelgesprek gaan we het daar uitvoerig over hebben. Want het verschil is misschien minimaal, maar de uitkomst, mijn reactie, is van grote invloed op de sfeer en leefbaarheid in het gezin!

Keukentafelgesprek met Stiefmoeders

Wanneer: Vrijdagavond 28 juni 2019
Thema: Aangesproken of Aangevallen?
Tijd: van 19.30 tot 22.00 uur. Deur open om 19.15 uur
Locatie: te gast bij yogajuf Janssen. Van Millenstraat 2 te Venlo
Kosten: €10,- Eerste keer? Kosteloos!
Meld je aan via info@femkejoy.nl of in ons facebook evenement!

Tot dan! Liefs Femke Joy.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×