'Basisschool Blerick schakelt Slachtofferhulp in' waar gaat het naar toe?

Blog - 12 november 2018

Gisteren hadden we een Limburgse Ouders Café in Blerick. Ik vertelde het mijn man de avond ervoor en we dachten allebei hetzelfde: "Blerick … daar is geschoten vandaag". Tijdens de gezellige ochtend met vrouwen kwamen twee wijkagenten langs. Even kijken hoe het met de mensen is na het schietincident. Het voelt bijna niet meer als een incident. Er gebeurt veel.

De angst van moeders

De moeders spraken over hun angst: 'Wat als mijn kind bij een liquidatie uitkomt?' 'Wat als ze met de verkeerde vrienden opgroeien'. 'Heb ik het wel door als ze “de verkeerde kant” op gaan'. 'Wat als ik mijn kind van school haal en er wordt geschoten'.
We worden angstig, zoals al vaker beschreven. Als we een groepje mensen dicht bij elkaar zien staan, worden we onrustig. 'Waarom staan ze daar zo geheimzinnig te doen?' We vullen in, maken aannames, trekken conclusies, generaliseren en zijn bang.

Leven vanuit angst

De volgende stap is dat we met een boog om mensen, die we verdacht vinden, heen gaan lopen. Dat we té alert en schichtig over straat gaan. Of dat we leven vanuit angst voor een nieuw incident. En dát is de grootste misdaad van het geweld. Dat er mensen sterven na een afrekening of ruzie in de onderwereld vind ik oprecht vreselijk. Wat moet iemands familie daardoor doormaken? Maar wat ik echt buiten proportie vreselijk vind is, dat er mensen de dupe zijn die niets te maken hebben met de praktijken die deze mensen bezighield. De mensen die de dupe zijn, zijn de mensen die leven in angst.

Angst is besmettelijk

Als ik bang ben, wordt mijn zoon ook bang. Zijn moeder, zijn steun en toeverlaat, de vrouw die hem het leven schonk en al die jaren in leven heeft gehouden (met grote, grote steun van papa uiteraard) is bang, dan moet het wel heel erg eng zijn. Angst is besmettelijk én het verlamt. Maakt ons bitter en boos. Het is een soort gif dat door onze aderen vloeit en als het ons hart bereikt zijn we 'verloren'.

Angst is ook een keuze. Oei, wat zeg ik nu?! Ja, ik sta hier achter, angst is een keuze. In eerste instantie is angst bedoeld om te vechten of vluchten. Als er een leeuw staat en je bent niet bang dan wordt je opgegeten. Maar als de leeuw al lang weg is en we blijven bang, dan belemmert dat ons leven. Dan blijven we schichtig achterom kijken. We blijven dan krampachtig op onze hoede. Dan kun je de keuze maken het reëel te bekijken. Is er een leeuw? Nee. Moet ik dan nog bang zijn? Nee. Moet ik dan nog alert zijn? Ja, gepast alert gedrag is prima, maar hyper alert niet.

Hoe ga ik om met een incident?

Pas op, lief mens, dat het gif van angst niet door jouw aderen blijft vloeien. De schietpartij is als een beet van de slang. Wij bepalen zelf tot hoever het gif zich verspreid door ons lichaam. (Lees mijn blog over: “De beet van een slang is nooit dodelijk”.) Natuurlijk maak ik me soms ineens zorgen of ik niet zomaar een schutter tegen kom op straat. En ik leef nu al 37 jaar op deze wereld en het is nog nooit voorgekomen.

Ik let op de wereld om me heen, net zoals ik alert ben als ik met mijn kind ga oversteken. Maar ik ben niet bang. Ik hoop ook en vertrouw erop, dat de normen en waarden die ik mijn zoon mee geef genoeg zijn om hem uit het kwade circuit te houden. De tijd zal het leren. We hebben niet overal macht over, alleen stap voor stap, in het hier en nu! Wat komt, dat komt, dat zien we dan wel weer.

Leef in vertrouwen

Ik leef mee met de mensen die getroffen zijn door dit incident, door de dood van de jongen die nog veel ouder had moeten worden. Ik leef mee met de mensen die erbij waren en nu banger zijn, die ervaren hebben dat dit ook in Nederland kan gebeuren. In hun eigen dorp. Ik leef mee met de mensen die banger wakker worden dan een week geleden. Maar ik vraag je: Leef in vertrouwen. Leef vanuit je hart. Wij richten ons altijd op de 1%. De 1% waar het slecht mee afliep, de 1% waarbij het fout ging. Maar kijk om je heen, we leven veel meer in vrede dan in oorlog. Het gaat veel vaker goed dan fout. Er zijn meer dagen waarop er niets gebeurt dan dagen waarop wel iets gebeurt!

Blijf vertrouwen dat het goed gaat. Wat je voedt blijft in leven, wat je aandacht geeft groeit! Lach, geniet van alles wat je wél hebt!
Laat dit incident niet jouw vreugde afnemen!

Liefs, Femke Joy.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×