De drempel die zo ontzettend hoog is. . .

Blog - 28 mei 2018

De drempel die zo ontzettend hoog is…

“Hoe gaat het met jou, alles goed?”… “Jazeker, álles goed!” je glimlacht en loopt weer verder. Of je babbelt nog even door over je leuke leven… en van binnen huil je. Of je schaamt je voor wat je écht voelt. Je voelt je eenzaam en misschien zelfs stom… Of je hoort jezelf klagen en herhalen maar er verandert niets. Je omgeving blijft hetzelfde, de problemen blijven bestaan.

Goed voor jezelf zorgen, het is zo makkelijk gezegd. En we zeggen het vaak tegen elkaar in deze tijden. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Jarenlang dacht ik dat een reep chocolade eten “lief voor mezelf zijn” was. “Ik had het al zo zwaar moest ik mezelf dan ook nog zoiets lekkers ontzeggen…" Of dat het goed voor mezelf was om door te gaan, door te bijten, kop in het zand en vooral niet stil te staan bij wat ik voelde. Hup die lat omhoog en door, aim for the stars…

Ik moest het zelf kunnen. Ik was de therapeute, ik gáf hulp. En ik hoor het mensen ook zeggen om me heen. “Vriendinnen hebben zorg en ondersteuning nodig ik niet.” Ik regelde veel “in mezelf”. ik loste dingen op door te bedenken dat het nog vele malen zwaarder kon, dat anderen het vast nog veel moeilijker hadden. Waar ik last van had beredeneerde ik weg. Ik analyseerde de wereld om er zo geen last van te hebben. Maar niets was minder waar. Want als er dan weer contact was met de “buitenwereld” dan kwam alle pijn en verdriet weer even hard terug.

We leven samen in deze wereld. We zullen het dus ook met elkaar moeten doen. We zullen het dus ook met elkaar mógen doen… We kunnen iemand niet weg beredeneren. We kunnen íets niet weg beredeneren. Pijn is een boemerang, als je die weg gooit komt deze met dezelfde kracht weer terug. Vandaar de burnout, want als je moe wordt gooi je de pijn, met telkens een beetje minder kracht weg en deze komt áltijd weer terug. En geloof me, de pijn heeft de langste adem. Niet om jou te plagen of te pesten maar juist omdat je er iets van mag leren. Omdat er een les uit te halen valt.

Ik spreek met veel mensen en het duurt altijd even voor ze in mijn praktijk komen. Door uiteenlopende redenen zou je zeggen. Maar ook dat is niet waar! Meestal komt het erop neer dat ze niet in zichzelf willen investeren. Financieel, energie- of tijds- technisch. Maar wat je eruit haalt is zoveel meer waard dan de tijd die je investeert, of dan het geld of de energie die je erin steekt. We denken dat we het alleen moeten kunnen. We denken dat we het niet waard zijn om bij stil te staan, om voor stil te staan. Maar ik vertel je dit, jij bent het absoluut waard!

Het leven wordt letterlijk lichter, makkelijker te dragen en de zon schijnt weer. Je kan meer genieten. De moeilijke momenten, want ja die blijven komen, kan je beter aan. De makkelijke momenten geven je meer vreugde.

De lat hoog leggen vind ik mooi, maar hij moet wel haalbaar zijn. Zonder lat ga je achteruit hangen, overkomt het leven je en kom je niet verder. Uitdaging brengt je op weg. Maar ligt de lat té hoog dan kom je nergens. Je strandt ergens langs de weg, uitgeput en gedesillusioneerd. Dat mag niet gebeuren.

Gun jezelf ondersteuning. Zodat je persoonlijk leider wordt over jouw leven. Over jouw processen. Je wordt niet meer geleefd, jij leeft zelf!

Liefs, Femke Joy.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×