De stem in je hoofd die zegt dat je het niet kan... die liegt.

Blog - 10 januari 2019

"The Voice in your head that says you can't do this... is a liar." Het is een spreuk die al jaren op mijn wc hangt.

“Dat moet mij weer gebeuren… Dit lukt mij nooit… Dat zal voor mij wel weer te hoog gegrepen zijn… Wie zit er nou op mij te wachten… Wat zullen ze wel niet denken als ik dat doe…”

Vergelijken met anderen

De stem die mij vergelijkt met alle anderen die veel beter, slanker, knapper, rijker, succesvoller, verder, bewuster, grootser zijn dan ik. Die stem… De stem die me verteld dat dit geheid fout gaat. Dat mensen écht geen zin hebben in een blog van mij, de stem die me neerhaalt en tackelt…

Die stem herkennen velen van jullie. Op het moment waarop je iets nieuws gaat doen. Iets spannends, iets gedurfd…of het moment waarop iets nieuws gaat gebeuren of een nieuwe situatie instapt, dan is die stem daar… Maar waarom?!

De bullebak van het schoolplein, heeft het beste met ons voor...

Is die stem er puur en alleen om ons te pesten? Als de bullebak op het schoolplein? Nee, dat geloof ik niet. Deze stem heeft, hoe gek het ook klinkt, het beste met ons voor! "Wat zeg je nou Femke", denk je misschien? Hoe kan die bullebak, die pester, het beste voorhebben met mij?! 

Maar kijk eens mee!

Wat probeert deze stem te doen? Deze stem wil mij bij het veilige vertrouwde houden. Veilig binnen in mijn huis. Niet naar buiten, niet laten zien, niet in de spotlights. Nee binnen, want daar is het veilig. Hij wil me behoeden voor alle pijn. Hij wil mij in mijn comfort zone houden. Door alvast te voorspellen wat er mogelijk allemaal fout kan gaan als we uit die veilige zone gaan. Dood eng… blijf maar veilig binnen! Dat klinkt heel liefdevol toch?

Ja! Maar inmiddels weten wij dat uit deze comfort zone stappen groei betekent, that’s where the magic happens! Comfort zone Femke JoyMaar hoe doen we dat als we telkens als we de stap willen gaan zetten getackeld worden. Onthoud eerst dit, wie wordt er getackeld op het voetbalveld? De man die achterin staat te lummelen, of de man die mét bal, het dichtst bij het doel staat en gaat scoren? Juist…. die laatste, dus áls je getackeld wordt, dan ben je heel dicht bij het doel! Doorgaan dus!! Niet stoppen en laat je niet afschrikken door dat geniepige stemmetje dat jou binnen wilt houden.

Korte metten met de stem

Word ik boos op deze stem? Vroeger wel. Razend op de stem én op mezelf. Ik vond mezelf laf, 9 van de 10 keer geloofde ik óók nog wat hij zei! Ja Hij, want voor mij is het een hij. Niet omdat mannen het slechte zouden vertegenwoordigen, nee zéker niet. Maar omdat mijn stem Mushu heet! Tijdens mijn onderzoek naar de stem realiseerde ik iets belangrijks. Hij wil mij niet beschadigen of kwetsen. Hij wil mij behoeden. En dat doet hij op de meest onhandige manier die er bestaat. En toen ik dat zag, zag ik ineens een tekenfilm voor me, waarin een hagedis dénkt dat hij een draak is. Tijdens een belangrijk moment breekt hij, in al zijn onhandigheid, het stenen hoofd van een van de beschermdraken van de familie af. Met zijn grootheidswaanzin en met de grappige stem van Eddie Murphy maakt hij de film tot een humoristisch geheel. Hij is protserig en arrogant, denkt dat hij alles weet en dát is mijn stem.

Zie je het voor je? Ik schrijf een blog en ongemerkt klimt Mushu op mijn schouder en zegt: “wie zit hier nou eigenlijk op te wachten? Wat zullen ze wel niet van me denken? Nee dit moet ik echt niet doen…. druk maar snel op delete…” Inmiddels bewust van wat er gebeurd glimlach ik, naar mijn schouder en zeg: Mushu maak je geen zorgen, ik heb dit onder controle! Voorheen kwam er strijdt, gesnuif en wat pogingen om vuur te spugen. Wat tot zijn grote frustratie alleen wat gespetter opleverde.

Angst VS Liefde!

Je kunt het je zo gek niet bedenken of we hebben er in ons hoofd een gedachte over. Deze gedachte is in 99% van de gevallen gebaseerd op angst. Eigenlijk zou ik willen zeggen in 100% van de gevallen. Het wil ons behoeden voor meer pijn. Waardoor we juist meer pijn ervaren. Mensen lijden het meest onder het lijden dat men vreest, maar nooit zal gebeuren. Want de grote pijn, het lijden, wordt veroorzaakt door onze eigen stem die zegt; "oei pas op, kijk uit, terug naar binnen...".

Willen wij meer vanuit liefde leven dan willen we deze stem bewust krijgen. En niet neersabelen, of omleggen, neerhoeken of wegslaan maar met liefde laten vertellen en gerust stellen. Je zult zien dat na verloop van tijd deze stem rustiger wordt. Want elke ervaring die je ondanks de angst toch doorzet levert vertrouwen op. Of omdat het goed ging, tegen de voorspelling van Mushu in. Of omdat het (inderdaad) niet goed ging maar ik de situatie gracieus aan kon en geleerd heb van mijn poging en dus weer een ervaring rijker ben.

Liefde en vertrouwen

Het is mijn taak Mushu gerust te stellen. Moed is: ondanks de angst toch door gaan.

Dus wie zit er op jouw schouder? Als de zinnen in je opkomen probeer dan eens te zien wie daar zit! Misschien is het een figuurtje uit je jeugd. De zeurende mannen van de muppets?! Een koekiemonster? Of iemand van Van Kooten en De Bie? Kies iemand die je goed voor je ziet. Die je met humor zou kunnen trotseren. Waar je het gevoel van hebt; die kan ik wel aan! En stel hem of haar gerust!

En ik beloof je dat als je hem of haar helder hebt en je het spel door hebt ze rustiger worden! Op dit moment ligt Mushu opgerold te slapen op mijn schouder. Vol vertrouwen, een beetje spinnend… (doen hagedissen dat? die van mij wel ;-) ) Met een droom wolkje boven zijn hoofd: “She’s got this covered”. En dat klopt! I’ve got this one covered, babe, just relax!

Femke Joy en MushuLiefs van Femke Joy (en Mushu!)

Ps. Is deze stem ergens anders goed voor, of wanneer luister je er wél naar. Als je ooit tegenover een leeuw komt te staan en Mushu schreeuwt: “speel dood speel dood!” Dán luister ik. Dat is de énige keer dat ik serieus luister en opvolg. Als er een absoluut terechte doodsbedreiging aan de hand is! Dát is waar deze stem, mijn Mushu, dit reptielenbrein, éigenlijk voor bedoelt is! X Fem.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×