Een nieuwe vriend, een nieuwe stiefvader en nu?

Blog - 12 november 2018

Een nieuwe vraag van een lieve mama: Hoe en wanneer stel ik mijn nieuwe vriend voor aan mijn kinderen?

Beren op de weg!

Vaak zien wij enorm veel beren op de weg. We vergelijken en zien dan dat kinderen bij andere mensen veel last hadden van bijvoorbeeld de nieuwe partner van mama. We concentreren ons onbewust op de 1% waarbij het mis ging.

Het is natuurlijk ook een feit dat een nieuwe partner veel met zich meebrengt. Er zijn gevoelsmatig en praktisch gezien een aantal dingen die wijzigen als er een nieuwe liefde in je leven komt. Dáár wordt dan weer weinig over ingelezen, advies over gevraagd of helderheid in gebracht.

Dus enerzijds focussen we ons op de 1% waarbij iets fout gaat en gaan er bijna klakkeloos vanuit dat het bij ons ook zo zal gaan verlopen. Terwijl we anderzijds geen lering trekken uit wat er fout ging bij die 1% om zodoende te voorkomen dat het bij ons hetzelfde gaat verlopen. Dit geldt voor heel erg veel situaties en is ook hier van toepassing.

Want wat zijn de dingen waar je aan moet denken als je je nieuwe vriend voorstelt?
Jij wordt verliefd en dat hoeven jouw kinderen niet te worden.

Het is heel fijn als ze jouw nieuwe vriend aardig vinden, neem de tijd om een “band” op te bouwen. Geef hen de ruimte en neem ook zelf de ruimte. Maar tot over hun oren verliefd worden is niet nodig.

Weet wat je rol is.

Als nieuwe partner ben je in de eerste plaats “partner”. Geen opvoeder, geen politieagent, zéker geen ouder, alleen partner. Je ondersteunt. Zie jezelf in de rol van stiefouder als een reddingsboei. Je ligt te dobberen in zee. Je stiefkinderen zwemmen rond. Als er een hoge golf komt kunnen ze even aanhaken en jij slaat alarm, totdat papa of mama in een reddingsboot aan komen racen. Meer doe je niet.
Als moeder ben je dus moeder, maar ook partner. Dat betekent dat het welzijn van de kinderen voor gaat, bijvoorbeeld als ze ziek zijn. Maar dat ze ook even op hun beurt moeten wachten als je met je partner aan het praten bent. Dat ze niet altijd hun zin krijgen en dat als hij even het journaal wil zien dit gewoon moet kunnen.

Bespreek zoveel mogelijk.

Houd gesprekken met je kinderen om te checken hoe iedereen zich voelt. Ongeacht of het gegrond is of klopt voor jouw gevoel, het is altijd goed om te kijken wat er speelt in je gezin. Deze gesprekken kan je ook samen met je nieuwe partner en de kinderen doen. Als die veiligheid er eenmaal is.
De eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting zou ik luchtig en gezellig houden. Een speeltuin bezoeken, samen pannenkoeken bakken. Met aandacht voor de kinderen. Betrokken en oprecht.

Niets in het leven is zeker. Dus je hoeft niet te wachten tot je 100% zeker weet dat dit Mr. Right is. Maar je scharrel van 1 nacht voorstellen als nieuwe stiefvader is ook weer overdreven. Voel hierin wat voor jou, jouw kinderen en hem goed voelt. Laat je niet opjagen door de angst hem te verliezen. Maar laat je ook niet beperken door de angst je kinderen te kwetsen. Ben zuiver en voel in je hart na wat goed voelt! Voor alle individuen!
Sleutelwoorden?!

Liefde, vertrouwen en ruimte!

Kijk voor meer antwoorden op Stief'-Vragen bijvoorbeeld naar de blog: Oh... Hij heeft een dochter. Heb je vragen of opmerkingen laat het me weten! info@femkejoy.nl

Liefs, Femke Joy.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×