Een voor allen. . .

Blog - 25 september 2018

Heb je dat weleens, dat je in een vliegtuig zit, met allemaal andere mensen. Je kent ze niet. Weet niet waar ze vandaan komen, wat ze spreken, of dat de persoon waar ze naast zitten een geliefde, een vriend of een vreemde voor ze is. Allemaal losse mensen. En dat je je dan ineens beseft: als we nu gekaapt worden zijn we ineens wél iets van elkaar. Lotgenoten, bondgenoten, een groep. Met wie zou ik dan samen gaan werken? Wie moeten we dan troosten en kalmeren? Wie pakt mee aan? Wie neemt de leiding? Wie werkt er tegen?

Het is een gekke gedachte, ik ben me ervan bewust. Misschien kijk ik wel te veel films. Maar toch… ik vraag het me weleens af, wat gebeurd er als er nu iets bijzonders voorvalt? Dan zijn we ineens een groep mensen die samen voor een probleem staan.

Al mijmerend gaan de dagen voorbij. Ik breng mijn zoon naar school. Ga werken. Lunchen met vriendinnen. Fijne weekenden. Mooie dagen. Fedde aan het eind van de dag weer ophalen. Ouders die ik in het voorbij gaan groet. Het gewone leven. Totdat er iets gebeurd. Een leerling overlijd, een klasgenootje van Fedde, een voetbalvriendje. En dan zijn we ineens een groep mensen die samen voor een probleem staan.

Het verdriet raakt ons allemaal, mijn God hier willen we toch niet over nadenken. Dankbaarheid dat onze eigen kinderen gezond zijn en het gevoel: wat kan ik doen? Waar kunnen we helpen, ondersteunen en bijdragen.

Problemen verbroederen.

Waar je elkaar anders groetend voorbij loopt, of misschien zelfs alleen maar glimlachend, sta je nu stil om te bespreken hoe het gaat. Om te kijken of we nog ergens kunnen helpen. Als dan blijkt dat er financieel problemen zijn waardoor een mooie uitvaart in gevaar komt zeggen álle ouders, juffen en zelfs onbekenden “dát kan niet”. “Al moet ik 1000 cakejes bakken om geld op te halen…” Want dat kan ook écht niet. Een kind verliezen is het ergste wat we ons voor kunnen stellen. Het liefst staan we bij die gedachte niet te lang stil. Maar dat je dan gelijk ook de grote zorg over financiën voor een uitvaart krijgt voelt onmenselijk. We bundelen onze krachten en zorgen dat het geregeld wordt.

Het voelt goed om iets te kunnen doen. Het voelt goed om sámen voor iets te staan, namelijk voor de ondersteuning van deze ouders, die al zoveel verdriet hebben. Wat voelt het groots te kunnen zeggen; “Dáár hoeven jullie je geen zorgen over te maken, zorg maar goed voor jullie zelf en de kinderen. Voor de financiën zorgen wij.”

Ik rijd naar huis en voel zo’n mooi gevoel van samen zijn. Van samen zorgen. Mijn gedachten gaan dan vaak terug naar “vroeger vroeger”… toen we elkaar nog als zussen en broers zagen. Toen we veel meer voor elkaar zorgden. Niet uit bemoeizucht, of uit een ego-dingetje. Niet om te beleren of om aanmatigend te zijn. Maar vanuit liefde. Omdat we het nou eenmaal niet altijd alleen hoeven op te lossen. Omdat het samen veel makkelijker te dragen valt dan in je uppie.

Samen

Vroeger toen we elkaar niet als rivalen of als bedreigend zagen, maar als gemeenschap. Misschien heb ik op dit vlak ook wel te veel films gekeken… maar als het dan niet vroeger was, kunnen we er dan gewoon het “nu” van maken? Kunnen we gewoon een vliegtuig instappen met alvast het gevoel dat je bij je bondgenoten instapt? Bij je eigen mensen. Dat we elkaar, zonder dat we elkaar kennen, ondersteunen? Dat we ook die steun van anderen kunnen ontvangen, zonder te denken; Ik kan het best alleen. Zonder te denken; doe jij het maar fijn alleen. Ik houd van het stuk samen. Ik houd van ondersteunen en geven. Ik ontvang ook graag die ondersteuning en zorg.

Ik kan het alleen, dat weet ik, als ik rete-hard mijn best doe en enorm op mijn tenen loop, maar ik doe het veel liever samen. Samen met jou, met jullie. Omdat we allemaal gelijk zijn. Allemaal mens. Allemaal even uniek en belangrijk. Zoals ze ook bij sportclub Irene zeiden: een voor allen, allen voor een.

Femke Joy.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×