Het verscheurde gevoel van een kind van gescheiden ouders en kerst.

Blog - 20 november 2017

Het wordt weer kerstmis. Ik verheug me op de lichtjes, de dennengeur, de kaarsjes en de vieze kransjes in de boom die er ondanks de smaak toch telkens weer inhangen. Ik verheug me op de muziek, het verstillen, terug keren naar binnen, met je sloffen op de bank samen een film kijken die we al 25 keer gezien hebben. Nèt iets te veel eten, al is mijn voornemen voor dit jaar anders en allemaal lieve mensen om me heen.

Verscheurd...

Een warme tijd… en toch. Verscheurd. Ieder gezin zal het op haar eigen manier doen. Waar ben jij deze kerst. Ben je bij je ouders? Je schoonouders misschien. Of vier je het thuis, met alleen jouw gezin of met een groep vrienden?
Zijn er scheve gezichten? Is iedereen helemaal tevreden of zèggen ze tevreden te zijn maar voel je iets anders?

Ik was 27 toen mijn ouders gingen scheiden. Nu 10 jaar later ben ik moeder, heb ik een eigen gezin met een stiefdochter, met schoonfamilie, met familie van de ex van mijn man die hun dochter/ kleindochter ook willen zien. En dus ook mijn eigen gescheiden ouders. Die ik zéker niet alleen wil laten tijdens deze “gezellige” dagen.
Het feit dat ik, na het ongeluk van mijn zusje, hun enige kind ben maakt het geheel niet veel makkelijker. Want iedereen zien tijdens deze dagen is mogelijk als ik van hot naar her ren. Waardoor mijn eigen gezin meer weg heeft van een raceteam dan een gezellige en laat staan relaxt samen zijn.

17 jaar en rekening houden met 3 gezinnen.

En dan is de grote vraag of we mijn stiefdochter in die dagen nog ergens treffen, die inmiddels zelf ook de liefde heeft gevonden en dus met een slordige 3 gezinnen en haar horeca-baantje heeft rekening te houden. Dan laat ik opa’s en oma’s voor het gemak even achter wegen.

Ligt het aan mij of is dit complex? “Hoe ouder ze worden, hoe makkelijker”… nou... ík zie het niet. Ik ben gezegend met ouders die niet moeilijk doen. Ik “moet” niets. Mijn vader zegt: “wij hebben deze keuze gemaakt te scheiden, dat is mijn probleem waar ik mee moet dealen. Voel je niet verplicht.” Maar aan het gevoel hem in de steek te laten ontkom ik niet.
En dan ben ik volwassen, ik kan dingen relativeren, maar mijn hemel, hoe is dat voor kinderen? Als ik zie dat mijn stiefdochter moet gaan beslissen hoe zij haar kerstdagen in gaat vullen… dan breekt mijn hart.

Wat helpt?

Hoe kunnen we hen het beste ondersteunen. Wat helpt ons? Wat hebben wij nou nodig om deze dagen écht relaxt door te komen? Ik ben er inmiddels achter, al voelt het soms nog anders dan dat ik “weet” wat goed voor ons is. De grote worsteling van het samengestelde gezin, we weten wat we willen, maar het voelt soms zo anders!

Keukentafelgesprek met Stiefmoeders

Heb je hier ook vragen over? Wil je delen hoe jij dit doet. Wil je checken of het klopt? En wil je tips delen, ontvangen en brengen? Kom dan gezellig naar ons Keukentafelgesprek van 15 december! Met als thema “Vrolijke Kerstfeest?!”

Meld je aan via info@femkejoy.nl en/of geef in het Facebook evenement aan dat je komt!

Informatie:
Vrijdag 15 december 2017 - 19.30 tot 21.30 uur. Deuren open vanaf 19.00 uur. - € 5,- p.p. Eerste keer?! Kosteloos! - Te gast bij Yogajuf Janssen, van Millenstraat 2 te Venlo. Zie ik je daar?!

Liefs, Femke Joy.

 

Photo by Denise Johnson on Unsplash

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×