“Kintsukuroi” Wat stuk is moet vervangen worden... of niet?

Blog - 18 september 2018

Dat is de mentaliteit van vandaag. Mijn oma had vroeger theekopjes die waren geplakt. Of bordjes die aan elkaar gelijmd waren. Ook misten vele serviesstukken een hoekje of een hapje. Hadden broeken extra kniestukken, tafelkleden winkelhaken die doorgestikt waren en werden restjes eten verwerkt tot een nieuw gerecht. Vandaag gooien we het weg en kopen we een nieuwe.

66% gaat uit elkaar

Eén op de drie relaties gaat uit elkaar en ik hoorde laatst dat het hard richting één op de twee gaat. Van de samengestelde gezinnen die zich dan vormen gaat binnen drie jaar zelfs twee op de drie gezinnen weer uit elkaar. Dat is zo’n 66 procent! 
Iets dat een deuk heeft, of een stukje mist, wat niet helemaal mooi meer is, gooien we weg.

Een relatie loopt stuk. Hebben we daar goed naar gekeken? Was het echt niet meer te helen? Mooi woord hè; “helen”? Was het niet meer heel te maken? Hebben we er zonder ons ego naar gekeken? Hebben we onze eigen pijn getroost en door de tranen heen gekeken naar de oorsprong van de pijn? Hebben we voorbij “het probleem” gekeken om te zien waar het begon?

Nieuw lapje stof

En dan komt de conclusie, je gaat scheiden. En dan? Zorgen we dan, net als bij een kapotte broek, voor een nieuw stukje stof? Een nieuwe papa, een nieuwe mama, een nieuwe partner? Waar we allemaal in het begin de volle intentie hebben om samen oud te worden, blijkt dat nog niet eens zo makkelijk.

Onder die kapotte knie waar dat extra lapje op wordt gezet, zit de oude stof nog. Kapot en verscheurd, maar het is er nog wel. Als je het extra stukje er niet zorgvuldig opzet blijft dat oude stukje stof rimpelen. Het blijft aanwezig en niet altijd op een prettige manier. Plak je de scherven van een kopje niet nauwkeurig terug dan krijg je scherpe randjes waar je je lip pijnlijk aan open haalt. Of het gebakbordje dat een snee in je duim veroorzaakt.

Het samengestelde gezin, Rozengeur en Manenschijn

Als een eerste relatie, met kinderen van jullie beiden, lastig verloopt en uitdraait op een scheiding, dan is vooral een samengesteld gezin niet makkelijk, waarin al kinderen zijn uit een vorig huwelijk. De liefde is over het algemeen geen eitje. Bij de film waar alles “eind goed algoed” eindigt, zoals Bridget Jones, ben ik altijd benieuwd naar het moment waarop ze gewoon chagrijnig wakker worden en de dagelijks beslommeringen doormaken. Het lijkt allemaal Rozengeur en Maneschijn, maar het dagelijks leven is natuurlijk niet zoals in films. Een samengesteld gezin is nog net iets lastiger.

Je hebt met vele aspecten te maken. Eigen gevoelens en gedachten die niet altijd matchen. Verwachtingen van je omgeving die niet matchen met jouw ideeën. Schuldgevoelens, schaamtegevoelens. Oude pijnen, onopgeloste onzekerheden. Nieuwe onzekerheden. Glad ijs. Het is naast de vreugde van een nieuwe liefde, niet altijd prettig! Je woont of bent ook ineens veel samen met kinderen waar je niet voor gekozen hebt. En ja, je wist dit al van te voren, dat je nieuwe liefde kinderen had met een andere, maar écht weten waar je aan begint weet niemand. Nee echt niemand! Wat ik opmerk is dat we vaak pas zo laat voor hulp gaan zoeken. Pas als het water ons aan de lippen staat gaan we op zoek naar antwoorden en ondersteuning. Lieve mensen, waarom zo laat?

Onderzoeken waar het niet lekker loopt. Pijn en angst in de ogen kijken. Uiteraard kan je de ander niet veranderen. Maar door zelf inzicht te krijgen in je eigen pijn, groeistukken en kwaliteiten groei je zelf. En daardoor kan je omgeving met je mee groeien.

Kintsukuroi, Golden Repair

Een oud Japanse manier om gebroken servies te reKommetje met gouden breukenpareren. Op de breuk komt een gouden vulling. Gemaakt van goud. Ook wel Kintsugi genoemd, de Engelse vertaling daarvan is; Golden Joinery, waar het woord “join” in zit, wat verenigen betekent. De filosofie van de Japanners is dat de breuk een onderdeel van het verleden is, een deel dat niet verborgen maar juist verguld mag worden.
Een onenigheid, een ruzie, een meningsverschil, een absoluut verschil van denkwijze, een enorm verschil in opvoeding, het hoeft geen vuilnisbak of vervanging te betekenen. Kan je zien waar hij vandaan komt met zijn mening? En mag jij van jezelf zijn wie jij bent? Kan je er over praten? En kan je elkaar respecteren? 
Wij vechten snel met ons ego. We wapenen ons ego tot de tand. Dan trekken we ten strijde. Maar als we dat ego even wat kunnen sussen en met en vanuit ons hart gaan praten, dan komt er een heel ander gesprek.

Dan kan je de onenigheid, de pijn of het verschil “helen”

Dan groei je samen en wordt de breuk verenigt met een beetje goud.
Mijn huwelijk met mijn tweede man, waarin ook ik zijn tweede vrouw ben, heeft vele breukjes. Vele meningsverschillen, andere manieren van denken en benaderen. We zijn allebei sterke individuen en dus knalt het af en toe flink. Maar iedere keer weer verenigen we de breuk. Ik leer van mijn stukken, hij leert van zijn stukken. En zo komt er weer een gouden randje bij.

Een kom vol Goud

Vorige week waren we 6 jaar getrouwd en het is nog steeds de Vincent en Femke Joybeste keuze die we ooit gemaakt hebben. In onze kom, met gouden breuken zit zeker wel Rozengeur en ik houd enorm van de Maneschijn! De illusie dat de liefde alleen maar makkelijk is heb ik allang geaccepteerd. De liefde is heftig, mooi en hard werken! En als je het goed doet, heb je uiteindelijk een prachtige kom, vol goud! Zouden ze dat bedoelen aan het einde van de regenboog?...

Liefs, Femke Joy.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×