Mijn plaats als Stief, ineens is ze 18 jaar.

Blog - 07 december 2017

Morgen wordt mijn stiefdochter 18 jaar! Jeetje, wanneer is dat gebeurd, zei haar moeder laatst. Inderdaad… toen ik haar leerde kennen was ze 9 jaar. Een klein schattig meisje dat achter op de fiets bij haar vader zat. Verlegen en ondeugend. En 1 knipper met m’n ogen later is ze 18, mag ze auto rijden, een wijntje drinken en zijn er momenten waarop we haar slaapkamer niet zomaar binnen mogen walsen.

Gefeliciteerd met onze dochter

Als Sieske jarig is feliciteer ik haar moeder altijd; “Gefeliciteerd met jouw geweldige dochter.” Haar kind, haar dochter, eventueel nog hun dochter. Maar van vrouw tot vrouw feliciteer ik Eva heel graag met háár jarige meisje. En zei feliciteert mij: "Gefeliciteerd met onze dochter.” Onze… wat mooi. Ik voel me vereerd, trots dat ik een deel mag zijn van deze “onze”.

Stiefmoeder van de bruid

Als Sieske het heeft over haar toekomst en een eventuele bruiloft. Dan realiseer ik me dat de dochter van Vincent en Eva dan gaat trouwen. Dat Eva de moeder van de bruid is. Dat Eva de jurk mee uit gaat kiezen. De tranen huilt die bij een trotse moeder horen en de felicitaties ontvangt die haar toekomen. Dat zij dan mogelijk vooraan zitten, ik daarachter. Of misschien naast haar vader. Dat ik in stilte trots ben en straal om haar geluk. Ik ben trots een deel te mogen zijn van haar leven.

Stiefoma

Als Sieske kinderen krijgt ben ik Femke. Sies zegt dat ze haar kinderen mij ook Oma wil laten noemen. Maar dat zien we dan wel. Ik zou het een eretitel vinden maar deze komt Eva toe. Wanneer Eva en Sieske hier geen moeite mee hebben zal ik hem met veel dankbaarheid aannemen. Maar mocht dit niet goed voelen dan begrijp ik dat. Ik ben de vrouw van hun opa. In die rol voel ik me thuis, dat is wie ik ben.

Geven zonder terug te verwachten

Ik voel dat ik geef en niet terug verwacht. Ik verwacht respect, zéker. Maar dit is een ander soort geven. Wat ik geef aan liefde verwacht ik niet terug. Omdat ik dit geef uit vrije wil. Niet omdat het moet of omdat het van me verwacht wordt. Maar omdat ik daarvoor kies. Ik kies ervoor van dit meisje te houden. En zonder het terug te verwachten krijg ik liefde. De liefde die past bij mijn rol, bij mijn persoon.

Dus morgen… wordt de dochter van Eva en Vincent 18 jaar. Zomaar ineens gebeurd toen we even knipperden met onze ogen. Een volwassene erbij in huis. Een mooie jonge vrouw. Ik feliciteer Eva en Vincent met hún dochter. Dat al haar dromen mogen uitkomen!

Liefs, Femke Joy.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×