Rouw in een samengesteld gezin.

Blog - 16 januari 2018

Vergis je niet… ik denk het zo vaak, niet alleen de dood brengt rouw. Niet alleen het fysieke missen van een geliefde brengt verdriet en gemis. Ook het verlies van de toekomst die je jaren geleden voor je zag brengt rouw. Het huis dat je zo lief was, de buren of je ex-schoonouders. Of het verdriet dat je bij je kinderen ziet, de pijn die je bij je ex-partner ziet. Rouw… het is zo pijnlijk en we zijn er ons maar weinig bewust van.

Rouw meteen na verlies

Nog een misvatting: Rouw treedt gelijk na het verlies op…. Nee helaas: Maanden, zelfs járen later kan je ineens last krijgen. Een geurtje, een beeld, een herinnering, het kan allemaal een trigger zijn om weer terug geworpen te worden naar de emotie die je toen had.

Na een scheiding of tijdens een scheiding sta je in de overleef modus. Je moet naar een ander huis. Hoe ga je dat financieel doen? Je hebt oog voor je kinderen, voor je werk, voor wat die (eikel van een) ex-man allemaal doet of niet doet. Maar oog voor jezelf? Je moet door, je moet verder. Een vriendin van me zei laatst: De verhuizing heb ik toch wat onderschat! Ja lieverd, zo gaat dat.

Je wil krachtig zijn

De kamer van de kinderen moet klaar… en jouw eigen kamer, jouw eigen thuis? Je kunt wel verhuizen maar ben je écht thuis? Je hebt net een huwelijk verlaten. Je hebt verdriet om wat er niet meer is, óf om wat er nooit geweest is en nooit meer zal komen. Naar de buitenwereld wil je laten zien dat dit “jullie gezamenlijk besluit is”. Alsof je er dan geen pijn van mag hebben. Of je wil laten zien “dat dít je er dus écht niet onder zal krijgen”. Je wil krachtig zijn.
En dan jaren later moet je huilen om een stelletje dat langs loopt. Of je wordt erg geïrriteerd van al die stellen die nog erg klef zijn ook al zijn ze van middelbare leeftijd.

Rouwprocessen gaan in fases en lopen door en door en door…. tot er na tal van herhalingen steeds minder pijn bij komt kijken. Een wond die naarmate het heelt minder pijn gaat doen. Soms is de wond jaren lang open, rood en gevoelig. Maar na verloop van tijd zal deze af en toe nog eens opspelen als het koud is, of als je er nét iets te hard tegen stoot.

Onredelijk gedrag

Dit geldt voor jou maar ook voor je nieuwe partner misschien. Of jullie kinderen. Dit kan ook een belangrijke reden zijn voor het gedrag dat je ex-partner vertoont. “Ineens, uit het niets, ging hij lelijk doen, terwijl we dat helemaal niet van elkaar gewend zijn.”

Klassiek Stief-gezin

In een “klassiek Stief-gezin” is er tenminste 1 van jullie 2 weduwe of weduwnaar. Je hebt dan ook te maken met de overleden partner en ouder. Ook dit kan veel uitdagingen voort brengen! Helemaal als je dan ook jouw eigen rouwproces vergeet.

Zelfs als je als single in een samengesteld gezin terecht komt is er rouw…

Wist je dat?!
Ik heb gerouwd over het feit dat ik geen gezin had waarin mijn man en ik allebei voor het eerst ouders werden. Ik heb gerouwd over het feit dat ik altijd de tweede echtgenoot ben, de moeder van zijn tweede kind. Niet omdat ik bang ben dat ik minder belangrijk ben, maar wel het feit dat ik altijd rekening zal moeten houden met zijn eerste “kerngezin”.
Ik kon jaloers zijn op vriendinnen die een man zonder kinderen hadden, waar ze samen een gezin mee gingen vormen. Of ik was boos, dat ik rekening moest houden met dingen die ik van te voren allang wist. Alle gevoelens en alle fasen van rouw passeerden de revue. Waarna een liefdevolle acceptatie kwam. Klaar… klaar?!… nee hoor. Want soms speelt het op. En dan zorg ik met extra veel liefde voor de pijn die ik voel. Om daarna, sneller dan voorheen, weer te genieten van alles wat ik wél heb.

Keukentafelgesprek met Stiefmoeders

Vergis je niet… ik denk het zo vaak, niet alleen de dood brengt rouw. Wat doe jij met rouw? Kom ook vrijdag 23 februari naar ons Keukentafelgesprek met Stiefmoeders. We zijn te gast bij Yogajuf Janssen waar een mooie keukentafel staat. We beginnen om 19.30 en het duurt tot 21.30 uur. De deuren zijn open vanaf 19.00 uur. Deelname kost nu nog €5,-. Kom je voor de eerste keer dan doe je kosteloos mee. En ken je Stiefmoeders om je heen die hier ook baat bij hebben: Neem ze mee!
Meld je aan via info@femkejoy.nl

Ik vertel die avond over de fasen van rouw en hoe die te doorlopen. Welke gereedschappen we meekrijgen om rouw te helen. En we zullen met elkaar bespreken hoe wij ons samengesteld gezin beleven, of we de rouw herkennen en wat we er mee kunnen doen. Hoe je jouw gezinsleden kunt ondersteunen bij hun rouw. Ik zie je graag!

Lees in deze Blog 5 tips hoe je eenheid krijgt in het huis van een Samengesteld Gezin!

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×