Stiefkind van de rekening, mijn idee over alimentatie.

Blog - 19 december 2017

Twee weken geleden was er een mooie aflevering van Zembla op televisie waarin kinderen en volwassenen gefilmd en geïnterviewd werden. Ik kreeg van veel kanten mailtjes en berichtjes over de impact die het op kinderen heeft. Alsof mensen nu ineens zagen hoe moeilijk het voor de kinderen is. Maar dit was niet het enige.
Ook de cijfers rond scheidingen en samengestelde gezinnen waren confronterend! 185.000 kinderen leven in een samengesteld gezin. 2 van de 3 relaties met stiefkinderen gaan weer uit elkaar. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die een scheiding meemaken zelf ook meer scheiden van hun eigen partners dan kinderen waarvan de ouders niet gescheiden zijn. En als je dan de 60% meerekent die een tweede scheiding voor hun kiezen krijgen dan is uit te rekenen wanneer heel Nederland gescheiden is.

2 op de 3 samengestelde gezinnen gaat weer scheiden

De grote problemen liggen vaak in de dynamiek. In het aangeven van grenzen. In het bespreekbaar maken wat er allemaal gevoeld en ervaren wordt. Naar elkaar luisteren en de juiste woorden vinden om je gevoel uit te drukken.

Maar naast deze herkenbare dingen werd er iets nieuws besproken. Stiefouders zouden alimentatie moeten gaan betalen voor hun stiefkinderen. Ik begreep uit de woorden van Raadsheer Cees van Leuven dat er maatwerk geleverd zou moeten worden. Dat houd in dat er per situatie gekeken zou moeten of kunnen worden of er sprake is van de noodzaak alimentatie te betalen. Deze zou naast het recht op een omgangsvorm dan ook als plicht opgelegd kunnen worden. Als een “voor wat hoort wat” regeling.Alimentatie van de stiefouder

Bij mensen uit samengestelde gezinnen werd dit met veel scepsis ontvangen. Ik snap dat. Want als je het kort door de bocht benaderd, als je alleen de uitspraak bekijkt, dan zegt deze: als ik ga scheiden dan kan ik, of word ik, aansprakelijk gesteld voor de alimentatie van mijn stiefkinderen.
“Dan denk je wel even twee keer na voordat je een relatie begint met iemand met kinderen” las ik ergens. Maar het kan toch niet zo zijn dat deze nieuwe “wet” de liefde in de weg gaat staan?

Een mening vormen is erg makkelijk en dat is nu juist mijn probleem met deze voorstellen. Iedereen “vindt” er iets van. En deze bevindingen berusten veelal op angst. De angst verantwoordelijk gesteld te worden voor “iemand anders z’n problemen”. De angst dat we na een scheiding nog lang financieel leed hebben. De angst dat ons een poot uitgedraaid wordt. Dat we te kort komen.

De noodzaak die deze Raadsheer voelt is ook verdrietig. Want het is dus blijkbaar zo dat het regelmatig voorkomt dat kinderen financieel in de problemen komen. Een alimentatieplicht voor stiefouders lijkt een oplossing.

Liefde of angst

Ik kijk naar mijn eigen situatie. Stel dat ik ga scheiden, ik heb een goeie baan en stel dat mijn man dat niet heeft, stel dat ik enige kostwinner ben. Ik houd van de dochter van mijn ex-man, ik wil dat ze emotioneel lekker in haar vel zit. Als zij mijn emotionele steun nodig heeft is ze meer dan welkom. En stel dan dat ik mijn “ex-man” alimentatie ga betalen voor onze zoon omdat mijn inkomen hoger is dan dat van hem. En stel dat ik dan zie dat de moeder van mijn (ex-)stiefdochter en mijn ex-man beiden niet in staat zijn voor haar financieel welzijn te zorgen. Ik zie dat zij geen goede opleiding kan gaan doen, geen geld voor nieuwe kleren heeft etc. Dan wil ik toch, vanuit liefde ondersteunen? Niet omdat het moet, niet omdat het een verplichting is maar omdat ik voor het welzijn van dit meisje wil zorgen.

Als me dit opgelegd wordt, als haar vader dit gaat eisen, als zelfs haar moeder dit zou gaan eisen dan gaan mijn hakken in het zand. Dan vind ik dat ze hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ik heb dat kind toch niet gewild of op de wereld gezet."
Maar vanuit liefde en de zorg die ik voel naar de mensen om me heen zou ik haar helpen. In overleg met haar ouders. Niet om hun taak over te nemen omdat ik het beter kan. Dat zou aanmatigend zijn. Maar omdat ik wil helpen. Waar nodig en waar gewenst, binnen mijn grenzen.

Helaas leven we niet altijd in zo’n wereld. Helaas wordt er vanuit beide perspectieven vanuit angst gekeken. De stiefdochter die zegt; “Hij maakte onderscheid op financieel gebied en daarmee voel ik me niet gezien of erkend” handelt en denkt vanuit de angst dat ze er niet bij hoort, er niet toe doet. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de stiefvader. Hierin kan een coach of gespecialiseerd therapeute heel goed ondersteunen door haar te laten zien dat geld niets zegt over liefde.
De stiefvader die zegt; “Ik weiger te betalen. Het is niet mijn probleem” is bang voor iets heel anders en handelt ook vanuit angst. Misschien de angst dat hij uitgebuit wordt. Te weinig overhoudt. Of niet goed genoeg is en alleen financieel nog van waarde is. Ook hier is gespecialiseerde ondersteuning een aanwinst.

Tekorten of Overvloed

Is het mogelijk om vanuit liefde te leven in plaats van uit angst? Ik geloof van wel. En misschien hebben we daar af en toe wat hulp bij nodig. Wat ik het belangrijkste vind is dat ik mezelf een leuk, fijn en liefdevol mens vind. En wanneer ik met kerst een groot cadeau koop voor mijn zoon en niets voor mijn ex-stiefdochter doe dan vind ik mezelf geen fijn mens. Dan zou ik niet kunnen slapen. Maar als zij bij haar eigen ouders verwend wordt dan hoef ik niet meer te voorzien in haar geluk en is alles wat ik extra doe al genoeg.

De grote vraag is dus in dit geval volgens mij; maak je een keuze vanuit angst, tekort en wantrouwen of vanuit liefde, vertrouwen en overvloed?

Wat denken jullie? Ik hoor het graag.

Liefs, Femke Joy. 

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×