Zijn alle stiefmoeders gemeen? vraagt Tessa (5 jaar)

Blog - 12 november 2018

Lieve Tessa,

Wat een goeie vraag! Ik heb ook de films gezien en de verhalen gelezen van Hans en Grietje, van Sneeuwwitje en zelfs bij Klein Duimpje komt een gemene stiefmoeder voor! Ik snap dat je dan denkt dat álle stiefmama’s gemeen zijn.

Gelukkig is dat niet waar! Bijna álle stiefmama’s zijn zelfs heel erg lief. Ze willen het beste voor de kinderen waar ze ook voor zorgen. Vaak zijn ze heel verliefd op de papa van de kinderen. En dat kan heel leuk zijn en soms ook heel erg spannend! Soms mopperen ze ook weleens, net als echte mama’s. Maar meestal willen ze gewoon dat de kinderen gelukkig zijn! Als de kinderen gelukkig zijn, is de papa dat ook en de stiefmama ook!

Stiefmama zijn is best moeilijk

Wat wel waar is, is dat stiefmama (of stiefpapa) zijn best wel moeilijk is. Omdat ze bijvoorbeeld wil dat de kindjes goed luisteren als er iets belangrijks is. Maar ze weet niet altijd hoe ze dat moet doen als de kinderen niet van haar zijn. Als mama op jou moppert dan voelt dat niet eng, want je weet dat mama heel erg veel van jou houdt, ook als ze moppert. Maar als een andere mevrouw op jou moppert dan kan dat wel heel erg eng zijn, omdat je dan bang kan zijn dat die mevrouw jou niet leuk meer vindt. Zo voelt dat ook voor de stiefmama, zij kan dan bang worden dat de kinderen haar niet leuk meer vinden, of de kinderen worden bang dat de stiefmoeder hun niet leuk meer vindt. Dat is waarom sommige stiefmoeders niet goed weten hoe ze met de kindjes van haar nieuwe vriend moet omgaan. Dat is voor de kinderen natuurlijk ook lastig! En als iedereen bang wordt… dan wordt het helemaal moeilijk, lieve Tessa! Dan is het een goed idee als de papa en stiefmama samen gaan praten om het voor de kinderen weer rustig en gezellig te maken!

Femke Joy is ook stiefmoeder!

Ik ben ook een stiefmoeder en mijn stiefdochter is heel erg lief. Ik hou heel veel van haar en probeer zo goed mogelijk voor haar te zorgen. Natuurlijk heeft zij ook een eigen mama en die zorgt ook heel goed voor haar. Eigenlijk heeft mijn stiefdochter dus 4 mensen die heel veel van haar houden en voor haar willen zorgen. Daar praten wij veel over met elkaar, zodat we het goede voor Sieske kunnen doen. Dus soms is het ook leuk om ineens 4 mensen om je heen te hebben die om je geven.

Een stiefmoeder krijg je pas als je eigen papa en mama gaan scheiden. Dat doen papa’s en mama’s pas na heel lang nadenken en als het echt niet anders gaat. En gelukkig blijven de meeste papa’s en mama’s gezellig bij elkaar!

Ik hoop dat je nooit een stiefmama hoeft te krijgen en dat papa en mama gezellig bij elkaar blijven! Dankjewel voor je mooie vraag! Ik hoop dat mijn antwoord je heeft geholpen?!

Liefs, Femke Joy.

<< Terug naar overzicht

  Adres
  Contactgegevens
Fem's Flow ontvangen?

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
  Adres

Venloseweg 74
5931 GV Tegelen
Nederland

  Contactgegevens

+31 (0)6 11 18 00 99
info@femkejoy.nl

Privacy verklaring


Fem's Flow ontvangen?
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Uw browser is verouderd!

Om deze website goed te kunnen bekijken moet u uw browser updaten. Update nu mijn browser.

×